För att du ska kunna anmäla dig via TDB måste du skapa ett användarkonto på Ridsportförbundets hemsida. Det är lätt att lägga upp och kostar ingenting. Om du inte har Grönt kort (krävs för lokala tävlingar) måste du anmäla dig via någon som har det, till exempel mamma, pappa eller någon annan som ska vara med dig på tävlingen.

Under “Mina ryttare” fyller du i adressuppgifter med mera.

För att vara med på lokala tävlingar behöver du licens. Välj den ryttare det gäller och klicka på “Sök licens”. Tänk på att det finns flera olika typer av licenser. Har du haft licens tidigare går det fort, annars tar det 2-5 dagar innan licensnumret kommer upp på ryttaren i användarkontot.

Till varje användarkonto finns ett eget ”pengakonto” som du hittar under ”Min ekonomi”. Dit måste du betala in kostnaden för licensen för att kunna få licens. Du betalar också in anmälningsavgiften dit + 10 kr serviceavgift.

Lägg nu till den häst eller ponny du ska tävla på. Fyll i så mycket information du vet, det gör inget om några rutor blir tomma. När man tävlar lokalt (och högre) behöver hästen eller ponnyn också licens. Om hästen har licens sedan tidigare behöver den bara aktiveras, om du behöver ansöka om licens för hästen får du läsa på hemsidan hur man gör.

När licensen har kommit är det dags att anmäla. Sök den tävling du vill anmäla till och klicka på ”Anmäl”. Tänk på att det måste finnas pengar på ditt TDB-konto innan anmälningstiden går ut annars blir du inte anmäld.

Det är ”först till kvarn” som gäller när man anmäler sig, när klassen eller tävlingen blir full upprättar TDB automatiskt en reservlista.

Så om klassen eller tävlingen är full så anmäl dig ändå, det finns chans att vara med om någon eller några stryker sig eller tar tillbaka sin anmälan.

TDB är ett jättebra hjälpmedel – men som med alla system kan det vara lite krångligt innan man lärt sig hur det fungerar – hör av dig till tävlingskommittén om du får problem.