Hoppa till sidans innehåll

Info till FäR-ryttare vid lokala tävlingar


Det är mycket att tänka på när man ska vara med på lokala tävlingar - t.ex. FäRs Lokala Dressyr för Häst & Ponny 22 maj 2016 – den här informationen hoppas vi ska göra det enklare för dig.

 

Anmälningar ska gå via Ridsportförbundets tävlingsdatabas. TDB är ett jättebra hjälpmedel – men som med alla system kan det vara lite krångligt innan man lärt sig hur det fungerar – hör av dig till Tävlingskommittén om du får problem.

 

1. Hyra häst av ridskolan.

För ridskoleryttare är steg 1 att hyra en häst från ridskolan - prata med din ridlärare.

 

2. Grönt Kort

För att vara med på lokala tävlingar (och högre nivå) behöver man Grönt Kort.

Om man inte har ett eget Grönt Kort kan man tävla på någon annans Gröna Kort – detta måste då vara en person över 18 år som är på tävlingsplatsen hela tiden när man själv är där.

Från och med det år man fyller 14 år behöver man ha ett eget Grönt Kort.

 

3. Tävlingsdatabasen

Det är en hel del som måste göras på Ridsportförbundets hemsida:

Först behöver man ett användarkonto i tävlingsdatabasen (TDB), det är lätt att lägga upp och kostar ingenting. Om du inte har Grönt Kort måste du anmäla dig via en person som har Grönt Kort – mamma, pappa eller någon annan som ska vara med dig på tävlingen.

Nu är det dags att lägga till dig själv under ”Mina ryttare” – här får du fylla i adress m.m.

För att vara med på lokala tävlingar behöver du licens. Klicka fram ryttaren det gäller och klicka på sök licens. Tänk på att det finns flera olika typer av licenser. Har du haft licens tidigare går det fort, annars tar det 2-5 dagar innan licensnumret kommer upp på ryttaren i användarkontot.

Till varje användarkonto finns ett eget ”pengakonto” (du hittar det under ”Min ekonomi”). Dit måste du betala in kostnaden för licensen för att kunna få licens. Du betalar också in anmälningsavgiften dit + 10 kr serviceavgift.

Lägg nu till den häst eller ponny du ska tävla på, skriv i så mycket information du vet, det gör inget om några rutor blir tomma. När man tävlar lokalt (och högre) behöver hästen eller ponnyn också licens. Om hästen har licens sedan tidigare behöver den bara aktiveras, om du behöver ansöka om licens för hästen får du läsa på hemsidan hur man gör.

 

4. Anmäl till tävling

När licensen har kommit är det dags att anmäla. Sök den tävling du vill anmäla till och klicka på ”Anmäl”. Tänk på att det måste finnas pengar på ditt TDB-konto innan anmälningstiden går ut annars blir du inte anmäld.

Det är "först till kvarn" som gäller när man anmäler sig, när klassen eller tävlingen blir full upprättar TDB automatiskt en reservlista.

Så om klassen eller tävlingen är full så anmäl dig ändå, det finns chans att vara med om någon eller några stryker sig eller tar tillbaka sin anmälan.

 

5. Funktionärsuppdrag

För att vi ska kunna genomföra tävlingar behöver vi många funktionärer, det gäller både på klubbtävlingar och lokala tävlingar. Vi hoppas att alla FäR-ryttare som är med och tävlar kan ställa upp på en funktionärsuppgift under dagen.

Om man vill kan man låta någon annan utföra funktionärsuppdraget, t.ex. förälder, men då behöver Tävlingskommittén veta det i god tid.

Tävlar man på lokal tävling hos en annan klubb får man inte något funktionärsuppdrag.

 

6. Kolla startlistorna

Preliminära startlistor kommer ut på hemsidan innan tävlingen, kolla där när du startar. På tävlingsdagen kommer den definitiva startlistan upp, det kan vara så att det är strykningar så att du startar tidigare eller efteranmälningar så att du startar senare. På våra dressyrtävlingar har vi fasta starttider.

Tänk på att du måste hinna med mycket innan du startar (kolla startlistan, rykta, sadla, tränsa, rida fram m.m.)

 

7. Klädsel

På klubbtävlingar behöver man inte ha riktig tävlingsklädsel, men den är det lokal tävling ska man ha:

-    Ridstövlar eller ridskor & chaps (utan fransar).

-    Godkänd ridhjälm.

-    Vitt i halsen – tävlingsskjorta, polotröja, vit slips eller plastrong

-    Ridkavaj – om du inte har en egen kanske du kan låna av någon.

-    Ridbyxor – vita är vanligast men det går bra med någon annan (ljus) färg.

-    Om det är hoppning ska juniorer bära skyddsväst klass 3.

-    Nummerlapp på ponnyn/hästen (alla hästar får ett hästnummer under tävlingen)

-    Kolla i TR vad som gäller med sporrar och spö i den klass du ska rida.

 

8. Uppträdande

Tänk på att du representerar Färentuna Ryttare – oavsett om du tävlar på hemmaplan eller hos en annan klubb - uppträd sportmannamässigt och var så trevlig och hjälpsam som möjligt.

Men viktigast av allt är att ha kul – gör dagen så trevlig du kan för dig själv och alla andra!

 

Lycka till!

önskar Färentuna Ryttares Tävlingskommitté

 

Uppdaterad: 29 MAR 2016 12:12 Skribent: Anne-Marie Bennetter

Postadress:
Föreningen Färentuna Ryttare - Ridsport
c/o Svanström, Furuvägen 27
17997 Färentuna

Besöksadress:
Kungsbergavägen 19
17997 Färentuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info